Skip navigation

Albanian Post on Atlas' UNSG bid | Një OKB për ‘mbijetesën’ e njerëzimit – aktivistja Cahen-Salvador shpall kandidaturën për Sekretare të Përgjithshme

This article was originally published in the Albanian Post by Vitjon Nina. Click here to read the original piece. 

Një fushatë e papritur dhe jo e zakontë është shpallur nga aktivistja e njohur e lëvizjes politike globale Atlas, Colombe Cahen-Salvador, e cila ka deklaruar se do të jetë pjesë e garës për t’u zgjedhur si Sekretare e Përgjithshme e OKB-së, në vitin 2026.

Përmes një shkrese drejtuar mediave, Cahen-Salvador ka paraqitur një platformë për kandidaturën e saj, ku kërkohet edhe mbështetje për të pasur mundësi garimi më tej.

Në platformë, ajo përmend çështje madhore si ndryshimet klimatike, teknologjitë e parregulluara ende, luftërat, armët bërthamore, diktaturat, pandemitë, apo varfëria, të cilat po e vendosin njerëzimin sot në risk dhe Kombet e Bashkuara po shfaqin paaftësi përmes lidershipit të tyre, për t’i adresuar këto sfida.

Edhe lideri i OKB-së, Sekretari i Përgjithshëm, zgjidhet përmes një procesi të errët, të kontrolluar nga disa vende që përpiqen të ruajnë status quo-në, shkruan më tej aktivistja në njoftimin e saj.

Pse po kandidon ajo?

“Për të qenë e sinqertë, kurrë nuk e kisha menduar se do të shkruaja një mesazh të tillë. Nuk e kisha menduar kurrë se do të bëja një fushatë të tillë. Por mbijetesa jonë është në rrezik. Ndryshimet klimatike, inteligjenca artificiale, luftërat, diktatura, pandemitë dhe varfëria kanë të gjitha potencialin për të shkatërruar njerëzimin nëse nuk trajtohen shpejt”.

Kështu e nis Cahen-Salvador hedhjen e saj në fushatë.

Për të, askush nuk merret me ato çështje në mënyrën e duhur, pa asnjë shenjë se kjo do të ndryshojë. Udhëheqësit kombëtarë janë më të shqetësuar me qëndrimin në pushtet dhe prioritizimin e interesave të tyre, përmbledh ajo, si edhe asnjë institucion global nuk po merr udhëheqjen.

“Kjo më tremb thellë. Por më shumë se kjo, më zemëron”.

“Kjo është arsyeja pse vendosa të drejtoj fushatën e Atlas për të sfiduar procesin e përzgjedhjes së Sekretarit të Përgjithshëm të Kombeve të Bashkuara”, vijon më tej njoftimi. “Sigurisht që kam një rrugë të gjatë përpara. Përbërja e kësaj organizate do të thotë që në fund të fundit, pesë vende (SHBA, Britania e Madhe, Franca, Kina dhe Rusia) marrin vendime kyçe dhe kanë të drejtën e vetos. Vetëm kjo do të thotë se dikush që shtyn për ndryshime rrënjësore, jo status quo, nuk ka gjasa t’i kënaqë ata. Por kjo është pikërisht çështja. Kjo është arsyeja pse ne duhet të veprojmë”.

Çfarë mund të arrijë kjo fushatë?

Sipas Cahen-Salvador, janë tre pika, të cilat mund të arrihen përmes kësaj fushate.

Këto janë ato, të parashtruara sipas saj:

-Së bashku, duke u bashkuar në milionat tanë, ne mund të zgjedhim udhëheqësin e ardhshëm të OKB-së dhe gjithashtu të ndryshojmë vetë sistemin, duke mos i lënë atij zgjidhje tjetër veçse të reformohet.

-Së bashku, ne mund të trajtojmë vetë kërcënimet që rrezikojnë mbijetesën tonë. Programi ynë politik mund të bëhet realitet duke ndërtuar një lëvizje masive pas tij në mbarë botën.

-Së bashku, ne mund të fillojmë një revolucion politik. kjo nuk ka të bëjë me mua. me të vërtetë nuk është. Unë jam vetëm maja e kësaj lëvizjeje për mbijetesë që do të bëjë valë duke fituar pushtet në qytete, vende dhe rajone në mbarë botën.

Kush është Cahen-Salvador dhe çfarë sjell lëvizja?

Bashkëthemeluesja e Atlas, Colombe Cahen-Salvador, do të udhëheqë fushatën si kandidate për mbijetesë. Ajo do të sfidojë status quo-në, do të refuzojë të qetësojë shtetet anëtare, apo të marrë miratimin e tyre dhe në vend të kësaj të kërkojë të përfaqësojë “Ne, Popujt”.

Cahen-Salvador nuk është e re në përpjekje të tilla. Në vitin 2021, së bashku me bashkëthemeluesin e Atlas, Andrea Venzon, ajo testoi gatishmërinë e njerëzve për të marrë pjesë në proceset e politikës globale me një fushatë flash që solli një kandidat për Sekretarin e Përgjithshëm të mbështetur nga njerëzit, në vëmendje të Asamblesë së Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara.

Megjithatë, kjo fushatë nuk do të jetë një marifet këtë herë, siç thotë Cahen-Salvador: “Ne nuk kemi luksin e kohës apo shpresën e verbër më. Ne duhet të veprojmë shpejt, me vendosmëri dhe në mënyrë radikale. Kjo është pse vendosa të drejtoj fushatën e Atlas për të sfiduar procesin e përzgjedhjes së Sekretarit të Përgjithshëm të Kombeve të Bashkuara. Nëpërmjet kësaj fushate, ne mund të bëjmë miliona njerëz të bashkohen për mbijetesën, të shtyjmë për veprime urgjente dhe të tronditim status quo-në për të reformuar sistemin e vjetruar të OKB-së.”

Gjatë dy viteve të ardhshme të fushatës, Atlas do të punojë në nivel bazë për t’u mobilizuar 1 milion njerëz për të mbështetur këtë fushatë. Përveç kësaj, Atlas tani po përgatit një samit global, i cili do të mbahet në datat 20-21 korrik, ku do të jetë edhe programi politik i fushatës i votuar zyrtarisht.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com

Continue Reading

Read More